blog_image

Bordplan til dit bryllup | Din komplette guide til planlægningen

Skal du i gang med at lave en bordplan til dit bryllup? Så står du overfor en opgave, der kan være ret svær. Men frygt ej! Hjælpen er her, og inden du er færdig med denne guide, vil du trygt kunne kaste dig ud i en bordplan til dit bryllup.

 

Hvordan kan du lave en bordplan?

Der findes et utal af måder, hvorpå du kan lave en bordplan til dit bryllup. Det er vigtigt at understrege, at du fuldstændigt selv bestemmer, hvordan din bordplan skal se ud. Så ligesom det gør sig gældende ved resten af dit bryllup, er der altså ikke nogen regler, som du skal følge.

Som en god guideline kan du vælge at følge en bordplan til dit bryllup ifølge Emma Gad. Du bestmmer selv, om du vil følge den til punkt og prikke eller blot nogle af anbefalinger.

Det første skridt, når du skal lave en bordplan, er at beslutte hvilke slags borde, du vil bruge, og hvordan de skal stå. Udgangspunktet for en bordplan varierer nemlig alt efter, om den skal laves til runde eller aflange borde. Samtidig skal du overveje, hvilken måde du vil opstille bordene på. Listen er lang!

 

Hvorfor vælge runde borde?

Vælger du runde borde, opsætter du nogle gode rammer for kommunikationen mellem gæsterne ved bordet. Du kender sikkert den lille akavede stemning, der kan opstå, når din bordherre er meget sparsom med ordene. Det kan blive til nogle lange timer, hvor du kigger lige ud i luften. Eller det modsatte, hvor du ikke kan få et ord indført pga. din bordherres højlydte fortælling, om dengang han svømmede med delfiner i Indonesien. Her kan de runde borde være med til at skabe en hyggelig stemning, hvor snakken let glider.

 

Hvorfor vælge aflange borde?

Som sagt har du mange muligheder, når det kommer til opstilling af lange borde. Det kan både være hesteskoen, viften eller E-formen.

Hesteskoen, som du måske kender fra din tid i folkeskolen, er et rigtigt godt valg. Opsætningen giver dig mulighed for at placere personer på begge sider af bordet. Det kan derfor være optimalt, hvis du har inviteret mange personer til dit bryllup. Samtidig åbner det også op for dialog mellem flere personer, ligesom ved runde borde. Den traditionelle hestesko og et langbord, hvor brudeparret og den nærmeste familie er placeret, giver dig et godt overblik over festen. Samtidig har du mulighed for at se alle gæsterne i øjnene under talerne og fællesskålene.

E-formen er også et godt valg, og giver samme fordele som hesteskoen. Opstillingen kan dog give en mere trykket følelse, da der sættes endnu et langbord i midten af hesteskoen, og gæsterne derfor sidder tættere. Hvis der er plads i lokalet, kan viften derimod give et meget imponerede udtryk

 

Eksempler på bordopstillingerne hestesko, E-form og vifte.

Hvem kan du placere ved hinanden?

Det bør ikke være tilfældigt, hvordan du laver din bordplan til dit bryllup. En god bordplan kan nemlig være med til at løfte stemningen og gøre dit bryllup til en god fest, der vil blive husket længe. Selvom du ikke nødvendigvis er tæt med alle gæsterne, så har du måske en idé om, hvad de hver især kan byde ind med. Derfor er det en god idé at sætte sig ned og tænke over gæsternes ligheder og forskelle, inden du starter på din bordplan til dit bryllup.

Forsøg at sætte personer sammen med personligheder, der passer godt sammen. Til gengæld bør du undgå at sætte alle de festglade mennesker det præcis samme sted. Selvom stemningen sikkert vil være høj, hvis du sætter dem sammen, så prøv at få dem fordelt ud blandt de øvrige gæster. På den måde kan de være med til at løfte humøret til hele festen.

Nogle gode tommelfingerregler er:

Ældre:  De ældre gæster, såsom bedsteforældre og oldeforældre, finder sig måske mere trygge og komfortable i et selskab, hvor de kender nogle af de andre gæster. En god tommelfingerregel er derfor at placere dem sammen med personer, de har en tættere relation med.

Par: Ifølge Emma Gad må gifte par ikke placeres sammen, når du laver en bordplan til dit bryllup. Det modsatte gør sig gældende for forlovede og øvrige par. Der er dog ret mange holdninger til, om reglen skal følges eller ej. Her er det op til dig og kendskabet til dine gæsterne, der afgør, hvad der er bedst. Det ville være ærgerligt at skille et par blot pga. traditionen, hvis festen bliver bedre af, at de sidder sammen.

Singler: Det kan hurtigt blive et let valg at placere alle singlerne ved samme bord. Prøv is tedet at undgå det ved at placere dem blandt de andre gæster. Vælger du at bryde parrene op vil det samtidig skabe lidt mere ligevægt og adspredelse i sammensætningen.

 

 

Hvordan laver du en bordplan til dit bryllup ifølge Emma Gad?

Ønsker du at holde dig til traditionerne, kan du vælge at lave en bordplan til dit bryllup ud fra Emma Gads anbefalinger. Det kan samtidig gøre planlægningen lettere, hvis du er på bar bund i forhold til placeringen af dine gæster. Dér kan Emma Gads anbefalinger være et godt udgangspunkt for din planlægning.

 

Brudeparret: Ifølge Emma Gad skal brudeparret sidde ved siden af hinanden – andet havde selvfølgelig også virket fjollet.

Ved siden af bruden: Til højre for bruden sidder hendes far. Brudens far har gommens mor til bords, og betegnes dermed som hans borddame. Hun placeres derfor til højre for ham.

Ved siden af gommen: Gommen har bruden til bords, og brudens mor siddende til venstre for ham. Brudens mor har ved sin modsatte side gommens far.

Søskende: Søskende har ifølge Emma Gad ikke en fast plads, men placeres blandt de resterende gæster. Det samme gør sig gældende for eventuelle stedforældre.

Bedsteforældre: Bedsteforældre placeres på den side af brudeparret de tilhører. Brudens bedsteforældre sidder derfor på højre side og gommens på venstre side.

Øvrige: Hvis dele af brudeparrets forældre ikke er til stede til brylluppet, skal du ifølge Emma Gad, placere et medlem af den nærmeste familie på den plads, forælderen skulle have siddet på.

Traditionel bordplan til bryllup

En regel, som du måske kendte i forvejen, handler om øvrige ægtepar. De må nemlig ikke placeres ved hinanden. Det gælder både, at de ikke må sidde ved siden af hinanden, overfor hinanden eller have hinanden til bords. Ifølge traditionen er det dog kun gældende for par, der allerede er gift. Forlovede par skal nemlig sidde ved hinanden.

Selvom det ikke er lige så normalt, som det har været, kan du stadig vælge at invitere præsten med til dit bryllup. Skulle du have lyst til det, skal præsten placeres ved siden af en af forældrene, enten til bruden eller gommen.

 

 

Hvorfor bør du have en bordplan-oversigt til dit bryllup?


Du kender det sikkert selv. Du ankommer til bryllupsfesten og skal til at finde din plads. Efter at du har kigget på de første 20 bordkort, går du videre til det næste bord. Endelig! Dér står det lille bordkort med dit navn, og du kan sætte dig. Har du stået i den situation, ved du, hvor svært det kan være at finde sin plads ud fra et lille stykke papir på bordet.

Først og fremmest kan du gøre det nemmere ved at lave nogle personlige og unikke bordkort. Du kan også vælge at følge en af de helt store trends og lave en bordplan-oversigt til dit bryllup. Du kan enten lave den selv og kaste dig ud i et DIY-projekt eller få den designet hos en professionel.

Ideen er egentlig ganske simpelt, og udførelsen kan være på et niveau, hvor du blot skal anskaffe et stykke karton og en tusch. Her kan du selvfølgelig lade kreativitet spille en rolle, og udsmykke kartonen ud fra, hvad din fantasi tillader. Som minimum bør du skrive bordets nummer og navnene på de gæster, der skal placere sig ved bordet. Hæng det op nær det sted, hvor gæsterne ankommer – og vupti, ét styks boldplan-oversigt til dit bryllup.

Bordplans-oversigt til bryllup hvor gæsterne kan se deres placering ved bordene.

I dag er der skabt et stort markedet inden for skiltning, heriblandt bordplan-oversigt til bryllup. Ønsker du derfor at gå all-in på denne form for dekoration, er der et hav af udbydere, du kan vælge imellem. Her handler det blot om, hvilket udtryk du ønsker. Nogle udbydere kan tilbyde dig et helt simpelt skilt, der minder meget om den oversigt, du selv kan lave. Du kan også få lavet en hel unik og personlig oversigt ud af træ eller akryl.

Vælger du at købe en bordplan-oversigt kan du opnå et lidt mere eksklusivt look, end det du selv kan lave eller printe ud. Du kan eventuelt starte med at finde inspiration på Pinterest. Måske forelsker du dig i en oversigt, du nemt kan lave selv og bruge til at vise gæsterne din bordplan til dit bryllup.

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bryllup.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bryllup.dk