blog_image

Bryllupsgæst | 4 ting du skal vide for at være den perfekte bryllupsgæst

→ Læsetid: 6 min.

 

Der er nogle traditioner og uskrevne regler, som du skal overholde, når du er bryllupsgæst. Det er vigtigt, at du overholder disse, så du ikke kommer i problemer hos brudeparret. Du kan i de næste par afsnit læse, hvad du skal huske inden du tager til brylluppet.

Få svaret på:

 

 

Hvad tager man på til et bryllup?

Først og fremmest skal du følge den dresscode, som brudeparret har skrevet i deres invitationer. Du kan ikke se bort fra den, og der må du bare bide det i dig, hvis den ikke passer dig.

Hvis der ikke står en dresscode, kan det være lidt svære at finde ud af, hvad du skal have på. Alt efter om du er en kvinde eller en mand, så er der nogle regler, som du skal overholde.

 

Hvad skal du have på som kvinde?

Hvidt er helt forbudt. Det er ikke kun hvidt, men alle nuancer der kan minde om hvid er forbudte. Det er kun bruden, som må have noget hvidt på. Der kan være en enkelt undtagelse, hvis dresscoden er hvidt, men så skal det stå i invitationen.

Du må også se bort fra farverne rød og sort. Rød bliver opfattet af nogle som syndens farve. Derudover vil du være mere iøjnefaldende end bruden, som også er totalt forbudt.

Sort symboliserer sorg, og er for mange forbeholdt begravelser. Det er blevet mere og mere acceptabelt at have sort på, men det anbefales, at du lige forhøre dig med bruden først.

Det vigtigste er, at din kjole ikke overgår brudens kjole. Det går ikke, at du som bryllupsgæst har en finere kjole på end bruden. Det er hendes brudekjole, som skal have opmærksomheden og ikke din.

 

Hvad skal du have på som mand?

Ligesom med kvinderne vil det være mest passende med afdæmpede farver. Det er altså ikke neonfarverne, du skal have på.

Du skal bare huske at være fin i tøjet, så ikke noget med jeans eller shorts. På samme måde som hos kvinderne, så går det ikke, at du som bryllupsgæst ser finere ud end gommen. Du må derfor ikke have kjole og hvidt på, hvis brudgommen heller ikke har. Det samme er gældende med smoking. Du kan derfor altid høre brudgommen om, hvad han har tænkt sig at tage på, hvis det ikke står i invitationen.

Hvis du mangler hjælp til at finde det rigtige tøj, så brug søgefunktionen og find de nærmeste forhandlere. 

Hvem holder tale til et bryllup?

De fleste bryllupper følger den klassiske talerækkefølge:

  1. Værten

  2. Toastmasteren

  3. Brudens far

  4. Gommen

  5. Forloveren

  6. Gommens far

  7. Bruden

Herefter vil talerækken være fri, og alle der har lyst kan holde en tale. Det skal bare lige vendes med toastmasteren, at du har lyst til at holde en tale.

Hvis du skal være toastmaster, kan du læse guiden til at blive den bedste toastmaster til bryllup. Her kan du også se talerækkefølgen, og hvad de enkelte personer typisk vil komme ind på.

 

OBS! Hvis der er mange, som gerne vil holde tale, kan toastmasteren godt afvise dig. Kontakt ham derfor hurtigst muligt, hvis du vil holde en tale.

 

Hvor meget giver man for i gave til et bryllup?

Det er ikke altid lige nemt at vide, hvor meget der skal gives for til et bryllup. Tidligere har det været sådan, at gæsterne har givet en gave, som er tilsvarende kuvertprisen. Har brudeparret brugt 1000 kr. pr. kuvert, så skulle du finde en gave til 1000 kr.

Dette er ”heldigvis” forældet, og der er ikke som sådan en klar guide til det. Det afhænger utrolig meget af, hvor tæt din relation til brudeparret er. Jo tættere din relation er, jo dyrere vil gaven typisk være.Det kan deles op på tre niveauer:

  • Nærmeste familie og tætte venner
  • Venner, kollegaer og ydrefamilie som fætter, kusiner osv.
  • Ikke nærmeste venner, kollegaer eller familie

Du kan også overveje, hvilken slags bryllup du er inviteret til. Hvis det er et meget fint bryllup, vil din gave oftest være en smule dyrere. Du kan købe en gave, som passer ind til festen. Bliver festen holdt i et kæmpe slot for mange mennesker, vil din gave passe bedre ind, hvis den er lidt dyrere. Det vil så være modsat, hvis det var et lille bryllup i haven.

Det er vigtigt at sige, at det er sjældent et brudepar inviterer dig på grund af gaven. De har inviteret dig med som bryllupsgæst, fordi de vil have dig med til at fejre deres kærlighed til hinanden. Du må derfor endelig ikke blive skræmt væk, hvis du ikke føler, at du har til en stor gave. Brudeparret kender dig, og ved som regel også, hvordan din situation er. Det er bare værd at tænke over, at brudeparret har valgt at bruge penge på dig til festen, så derfor vil du nok også bruge lidt på dem.

 

Hvilke danske bryllupstraditioner bør du huske?

Der er utrolig mange bryllupstraditioner, og det kan være svært at huske dem alle. Det er ikke sikkert, at det bryllup du skal til følger de klassiske traditioner. Følger de traditionerne, så er det godt at kunne dem. Du kan derfor læse nogle af de traditioner, som du skal huske som bryllupsgæst.

 

1. Bruden skal være den sidste der ankommer til kirken.

Det betyder at skulle du ankomme efter bruden, så er det bare ærgerligt. Der er ikke noget med, at du forsøger at snige dig ind efter ceremonien, er gået i gang. Så må du vente til det er overstået.

 

2. Brudens familie sidder til venstre og gommens til højre

Først og fremmest er de forreste rækker tildelt familien. Hvis du ikke tilhører familien, men en normal bryllupsgæst, så vælg en række lidt længere nede i kirken. Det er typisk sådan, at brudens familie og venner sidder til venstre, og gommens familie og venner sidder til højre. Når du kommer ind i kirken, kan du se efter dem

 

3. Kast med ris efter vielsen

Det er en tradition, at der bliver kastet ris på det nygifte brudepar efter vielsen. Her vil der normalt være en, som står og deler risene ud til gæsterne.

INFO: Undersøgelser viser, at det er meget få fugle, der lider som resultat af ris kast.

 

4. Bruden kaster brudebuketten

Bruden vil på et tidspunkt kaste brudebuketten op i luften bag sin ryg, hvor en heldig kvinde så vil gribe buketten. Ifølge traditionen vil kvinden, som griber buketten, blive gift som den næste.

 

5. Gæsterne kysser bruden eller gommen, når den ene har forladt sin plads

Skulle gommen forlade sin plads ved bordet, skal alle de mandlige gæster gå op til bruden og kysse hende på kinden. Det vil her være modsat, hvis bruden forlader sin plads. Her vil alle de kvindelige gæster gå op til gommen og kysse ham på kinden.

 

6. Brudeparret kysser når der bliver slået på glasset eller tallerkenen

Når gæsterne i fællesskab slår på glasset, skal brudeparret op på stolene og kysse hinanden. Hvis alle gæsterne tramper i gulvet, skal brudeparret ned under bordet og kysse.

 

7. Brudeparret skærer bryllupskagen sammen

Brudeparret skal hjælpe hinanden med at skære bryllupskagen. Bagefter skal du ifølge traditionen smage kagen, for at ønske brudeparret held og lykke. Denne er også den sidste tradition, som du kan møde som bryllupsgæst.

Det er selvfølgelig ikke sikkert, at brudeparret vælger at følge alle disse traditioner. De kan vælge, hvor traditionel deres bryllup skal være, og så skal du som gæst følge det. Du vil også kunne aflæse det ud fra, hvor traditionel deres andre dele af brylluppet har været, og så følge den stil. Ellers skulle du gerne være klædt på til at være den perfekte bryllupsgæst.

 

 

user
Emilie Ågreen February 07, 2020 11:55 am
Anede ikke hvad jeg sulle købe til min søster og hendes kommende mands bryllup. Tak for denne blog - nu er jeg da tættere på at finde frem til den rigtige gave!
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bryllup.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bryllup.dk