blog_image

Kirkebryllup | 4 spørgsmål du skal have styr på til dit kirkebryllup

→ Læsetid: ca. 6 min.

 

Et kirkebryllup er både en velsignelse og vielse af jer som par. I vælger at sige ja til hinanden og til at elske og ære hinanden resten af livet. Det er en klassisk tradition, som altid er romantisk. Du vil i dette blogpost få svar på, hvad et kirkebryllup indebærer.

 

Få svaret på:

 

 

 

Hvad koster det at blive gift i kirken?

Som udgangspunkt koster det ikke noget, hvis i gerne vil have et traditionelt kirkebryllup. Det er nemlig gratis at blive gift i en kirke, der er tilknyttet jeres bopæl. Det er først, hvis i gerne vil giftes i en anden kirke, at i skal betale et beløb for at blive gift. Dette beløb kan svinge meget, men det er omkring 1500 kroner.

Det er dog op til den enkelte sognepræst at afgøre, om i kan blive gift i kirken, hvis ikke det er kirken tilknyttet jeres bopæl. I skal have en ”særlig tilknytning” til kirken. Folkekirken definerer en ”særlig tilknytning” som følgende:

  • haft bopæl i sognet. Det gælder, uanset hvor længe I har boet i sognet.

  • I har nære pårørende, der bor i sognet. Her tænkes på forældre, søskende eller børn.

Opfylder i ikke en af de to ovenstående situationer, vil det være op til præsten af afgøre. Det er også præsten, der bestemmer, hvad prisen vil være, hvis der er en. De er som regel ret strenge i deres bedømmelse af jeres tilknytning, og det er sværere at få tilladelse i de større kommuner.

 

Hvordan foregår et bryllup?

Til et kirkebryllup vil brudeparret ankomme til kirken hver for sig. Gommen vil typisk ankomme til kirken ca. 30 min. før vielsen. Her kan gommen gå rundt og hilse på gæsterne. Det er også en god måde at mindske lidt af nervøsiteten på. Når bruden er ved at ankomme til kirken, stiller gommen sig ved alteret med sin forlover.

Bruden venter i kirkens våbenhus, indtil kirkeklokkerne har ringet færdig. Her vil bruden vente med sin far, eller en anden bruden vil have, der følger hende op ad kirkegangen. Når kirkeklokkerne har ringet, går dørene op, og bruden vil gå op mod alteret.

Efter bruden er kommet op til alteret, vil den første salmesang blive sunget højt. Herefter vil præsten hilse, bede en bøn og starte den næste salme inden vielseshandlingen.

Selve vielseshandlingen starter med præstens tale til brudeparret. I kan træde frem foran alteret eller vente med det til efter talen. Præstens tale kan både handle om guds kærlighed og være en mere personlig tale til jer som par. 

Efter talen vil tilspørgslen komme. Her skal i begge svare ja to gange. Præsten vil først spørge jer hver især, om i vil tage den anden til ægtefælle. Derefter vil præsten spørge, om i vil elske og ære i medgang og modgang, indtil døden skiller jer ad. Når i begge har sagt ja til hinanden, siger præsten: ”Så giv hinanden hånd derpå”. Herefter vil præsten erklære, at i nu er rette ægtefolk, og i kan afslutte det med, at i giver hinanden ringe på.

Præsten vil afslutte vielsen med en bøn og ved at velsigne jer. Det sker ved, at i knæler ved alteret, hvor præsten vil bede, og afslutte med fadervor og velsignelsen. Dernæst vil i sætte jer på jeres pladser, hvor i vil synge endnu en salme. Det hele slutter med, at i går sammen ud af kirken til udgangsmusikken.

 

 

Mangler du inspiration til bryllupssalmer i kirken?

I ugerne op til vielsen vil i selv være med til at vælge de salmer, som der skal synges under jeres kirkebryllup. Alt efter hvad præsten og i ønsker, vil i kunne vælge så mange salmer i vil. Det typiske vil være 4 til 5 forskellige salmer.

Det store spørgsmål er så, hvilke salmer i skal vælge. Det er bedst, hvis i vælger nogle salmer, hvor teksten signalerer håb, lys fremtid og glæde. Melodierne skal være smukke og lette, og det er bedst, at det er nogle salmer, som gæsterne kender på forhånd.

I bør undgå salmer, der bliver brugt til begravelser, eller som er meget årstidsbestemte. Hvis i er i tvivl, om en salme passer ind, vil i kunne spørge jeres præst. Her vil i altid kunne få hjælp med, hvad der vil passe ind.

 

Mangler i lidt inspiration til, hvilke salmer i kan have med, kan i finde 5 klassikere til et kirkebryllup her:

Den signede dag med fryd vi ser” (Nr. 402 i salmebogen)

En salme med en fin tekst, godt budskab om håb og en fængende melodi.

 

Op, al den ting, som Gud har gjort” (Nr. 15 i salmebogen)

De fleste vil kende denne salme, der er en lovsang til gud, og alt hvad han har skabt.

 

I østen stiger solen op” (Nr. 749 i salmebogen)

Alle vil kende denne.

 

Nu titte til hinande de favre blomster små” (Nr. 750 i salmebogen)

En let og lys salme i teksten og i melodien. Denne burde også være kendt af flere gæster.

 

Det er så yndigt at følges ad” (Nr. 703 i salmebogen)

Denne er en rigtig bryllupsklassiker til når i går ud af kirken. Der er næsten intet bryllup uden denne.

 

Hvilke muligheder er der for vielse udenfor kirken?

Ønsker i ikke et typisk kirkebryllup, men et andet sted end i kirken, har i mulighed for at blive kirkeligt viet udenfor kirken. Det kræver dog, at nogle særlige betingelser er opfyldt. Det kræver, at i har en særlig tilknytning til et sted udenfor kirken, og at jeres præst kan godkende det. Først når det er blevet godkendt af præsten, vil i kunne blive viet udenfor kirken.

Det kræver også, at i har en nødplan, som i planlægger med jeres præst. På den måde ved alle parter, hvad der skal ske, hvis der for eksempel skulle komme regn.

Selve vielsen vil foregå på samme måde, som var det i kirken. Så også her vil der være salmer, bibellæsninger, velsignelsen og tale til brudeparret.

I kan aftale det hele med jeres præst. Brug jeres præst til at sparre med, da præsten er den største ekspert på området. På den måde skulle i gerne få det bedste bryllup i kunne tænke jer. Uanset om i vil blive viet udenfor kirken, eller om det skal være et klassisk kirkebryllup.

 

 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bryllup.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bryllup.dk