blog_image

Polterabend | Den ultimative guide til den perfekte polterabend

→ Læsetid: ca. 9 min.

 

Du kan igennem dette blogindlæg få svar på alt, hvad du skal bruge, for at kunne arrangere en polterabend.

Få svar på:

 

 

Hvad er polterabend?

En polterabend er en sammentrækning af to tyske ord. Det ene ”poltern” betyder buldre, brage og larme. Det andet ord ”abend” betyder aften. Det er en tradition, som kommer fra Tyskland. Her mødte brudeparrets venner op ved brudeparrets hus, hvor de, ved hjælp af larm, forsøgte at jage poltergejsterne ud af brudeparrets hus.

 

Det blev i løbet af 1800-tallet en normal tradition på den sidste aften før brylluppet, hvor mænd tog afsked med deres ungkarleliv. Det er først fra ca. 1980, at det blev normalt, at både mænd og kvinder holdt en polterabend. Det er stadig delt op sådan, så gommens mandlige venner tager ham ud på en polterabend, og ligeledes med brudens veninder.

 

Det har altid været meget normalt, at bruden eller gommen blev ”kidnappet” af deres venner og veninder. Det sker på samme måde i dag, men hvor det mere er en overraskelse.

Det er ca. på samme tidspunkt, at det blev mere normalt at holde polterabend et par uger før brylluppet i stedet for aften før. Her blev det også et arrangement, hvor bruden eller gommen skulle fejres og hyldes end til at hylde deres singleliv.

 

 

Hvem arrangerer polterabend?

Det vil normalt være de nærmeste venner, veninder eller familiemedlemmer, som arrangerer polterabend for bruden eller gommen. Her vil der være en lille gruppe, som tager ansvaret for planlægningen, og beslutter hvad der skal ske på dagen.

Som regel vil det være en af brudepigerne eller forloverne, som vil stå for polterabend. Det er dem, som er tættest på bruden eller gommen. Det vil være oplagt, at det er en af dem, da de bedst ved, hvad bruden eller gommen kan lide at lave.

 

Er du i tvivl om, hvem der arrangerer polterabend for bruden, kan du spørge gommen. Det kan du selvfølgelig også gøre omvendt. Her vil det i stedet være bruden du kan spørge. Hvis der ikke er nogen, som vender tilbage med, at de er gået i gang med at arrangere den, vil du sagtens kunne gøre det. Der er nemlig ikke nogen faste regler for, hvem det er, som skal gøre det.

 

 

Planlægning af polterabend

Med en perfekt planlægning af polterabend, sikre du, at i får en fantastisk dag.  Her vil du kunne bruge følgende spørgsmål som en guide til din planlægning:

 

 • Hvem skal være med til at arrangere dagen?

Det vil være en god idé, at i er en gruppe som arrangere dagen sammen. Her kan i uddelegere opgaverne imellem jer.

 

 • Hvad skal der spises og drikkes i løbet af dagen?

Find ud af om i vil spise hjemme, spise på en restaurant, eller om i vil hente noget med hjem. Hvilke måltider sætter i tid af til, og hvor skal i forberede noget.

 

 • Hvor og hvad skal du handle ind?

I vil sagtens kunne købe drikkevare og snacks, som i kan bruge i løbet af dagen i et supermarked. Det kan også være en god idé at forberede nogle små sandwiches, som i kan spise, hvis i bliver sultne, eller har lidt tid tilovers et sted.

 

 • Hvor meget koster en god polterabend?

Det vil typisk koste 500 til 1000 kr. pr. person. Det afhænger dog meget af, hvor mange i bliver, og hvad i vil lave. Det er normalt aktiviteterne, som vil hive prisen i vejret. I kan derfor tilpasse jeres aktiviteter, så det passer til jeres budget.

 

 • Hvem skal med?

Find hvem du skal invitere med lige her.

 

 • Fælles aktiviteter, kun gommen/bruden eller en blanding?

Det bedste vil være, at i laver noget, hvor i alle kan deltage. Det kan være i skal indspille en sang. Her kan du vælge at inddrage alle, så det ikke kun er bruden eller gommen. På den måde undgår i, at nogle bare sidder og keder sig. I kan selvfølgelig vælge en eller to ting, hvor bruden eller gommen bliver udfordret, men prøv at holde det til de fælles aktiviteter.

 

 • Hvornår skal i begynde at drikke?

Skal i drikke til polterabenden? Skal i begynde at drikke fra i henter bruden eller gommen? Eller skal i vente lidt? Det er næsten en tradition, at der bliver drukket til en polterabend. Det afhænger utrolig meget af, hvilke aktiviteter, som i har valgt. Skal i ud og køre race, skal i vente med at drikke. Skal i bare give den gas fra start af, så kan i begynde med det samme. I kan også vælge at holde en polterabend uden alkohol.

 

 • Hvad kan bruden eller gommen lide at lave?

I skal planlægge dagen, så den passer perfekt til enten bruden eller gommen. Det skal være, hvad de kan lide at lave. I kan sagtens udfordre bruden eller gommen på nogle punkter, men lad det altid være noget, hvor de kan se det sjove i det.

 

 • Hvornår skal i lave de forskellige aktiviteter?

Lav en tidsplan som i ved, i kan overholde. Lav eventuelt en plan b, så i er forberedt, hvis noget går galt.

 

Husk: At sætte god tid af til transport, da der især kan opstå problemer her.

 

 • Hvordan kommer i rundt?

Sørg for at der er styr på transporten. I kan leje et par biler eller måske en bus, hvis i er rigtig mange. Find ud af, hvem der skal køre jer rundt.

 

De to vigtigste ting du skal huske, er at i finder på ting som bruden eller gommen kan lide, og at i har styr på tidsplanen. Hvis du har styr på disse to ting, så er du kommet langt. Sæt tid af til at få styr på disse to ting, og så vil det med garanti blive en rigtig god dag, som altid vil være et minde for jer.

 

 

Hvem skal med til en polterabend?

Det kan være svært at finde ud af, hvem der skal med til en polterabend. Det er vigtigt at huske på, at det ikke handler om, hvor mange der er med. Om i er 6 eller 30 gør ikke nogen forskel, så længe i forsøger at give bruden eller gommen en god dag.

 

Polterabend er en så udbredt tradition, at både bruden og gommen som regel regner med, at der vil komme en. Derfor vælger nogle at give en liste med dem, som de gerne vil have med til deres polterabend. Denne liste giver de typisk til en af deres forlovere eller brudepiger.

 

Det kan være, at du ikke får en decideret liste, men hvor bruden eller gommen har udtrykt, hvem de gerne vil have med. Du vil typisk få det at vide, hvis der er nogle særlige ønsker til polterabend. Ellers kan du arrangere polterabend ud fra deres gæsteliste til brylluppet.

 

Her kan du invitere dem, som du tænker, at bruden eller gommen vil bruge sin dag med. Det vil være her, at du definere, hvilken slags polterabend du arrangerer. Inviterer du stort set alle fra gæstelisten, eller vælger du at invitere nogle udvalgte, som du ved er tætte med hovedpersonen? Jo færre der er, jo mere intimt vil polterabend være.

 

Ønsker du at invitere de fleste fra brylluppet, vil du blive nødt til at invitere alle. Du kan ikke udelade en håndfuld gæster, da det potentielt kan risikere, at der kommer dårlig stemning til brylluppet. Vælger du at invitere samtlige personer, vil du kunne bruge disse to lister som udgangspunkt:

 

Gommen:

 • Brødre, svoger, fætre og anden familie
 • Nye og gamle venner som i er tætte med
 • Kolleger, naboer og venner fra sport eller hobbies
 • Brudens veninders kærester og mænd

 

Bruden:

 • Søstre, svigerinder, kusiner og anden familie
 • Nye og gamle veninder i er tætte med
 • Kolleger, naboer og venner fra sport og hobbies
 • Gommens venners kærester og koner

 

Du tænker sikkert, at der er mange fra disse to lister, som ikke engang har lyst til at deltage. Det kan være venner og veninders kærester, men du bliver nødt til at invitere dem alligevel. Så har de valget om, om de vil med eller ej. På den måde undgår du, som du kunne læse før, at der kommer en dårlig stemning til brylluppet eller i din omgangskreds.

 

 

9 ideer til polterabend du ikke have tænkt på

Der er et hav af muligheder, når det kommer til, hvilke aktiviteter i skal lave til en polterabend. Det kommer selvfølgelig an på, om det skal være action præget, stille og roligt eller en god blanding af de to.

 

Du kan bruge den følgende liste som inspiration til, hvad i skal lave på dagen:

 

 • Klatring og rappelling

Det er sjældent noget, som i alle har prøvet før, og det vil få pulsen op hos de fleste af jer.

 

 • Bowling

Det vil altid være en god aktivitet, hvis i skal bruge lidt tidsfordriv. Bowling vil typisk ikke være hovedbegivenheden på dagen, men et godt indspark i stedet.

 

 • Gokart

En af de helt store hit, hvor i virkelig kan få lidt konkurrence iblandt jer.

 

 • Croquis tegning

Udfordre nogles grænser, hvor i skal tegne en eller flere nøgne mennesker.

 

 • Indspil en sang

Brug tiden på at indspille en sang, hvor bruden eller gommen er forsanger. I kan bruge de øvrige deltagere som back-up kor, og her har i også noget, som i kan spille til brylluppet.

 

 • Madkursus

Er bruden eller gommen ikke den bedste i et køkken? Og er nogle af deltagerne heller ikke de bedste? Brug noget af tiden på at lære at lave lidt god mad.

 

 • Escape room

Prøv en af de mange escape rooms, hvor i kan konkurrere mod hinanden, om hvem der kan komme først ud af et rum. Her skal i løse gåder og opgaver for at komme ud, og vil sikre jer en anderledes oplevelse.

 

 • Få en tid hos en tatovør

Denne er en lidt risikabel aktivitet, så i skal være 100% sikre på, at det er noget, som bruden eller gommen vil synes er sjovt. De skal med garanti have en del tatoveringer inden, hvis de skal kunne se det sjove i denne.

 

 • Besøg bruden eller gommens hobby

Er bruden eller gommen utrolig interesseret i en bestemt ting som f.eks. fodbold, så tag på en stadionrundtur. De fleste større stadioner tilbyder en rundtur, hvor i vil få lidt historie om stedet.

 

Der er lidt til enhver smag, og der er utrolig mange, som lever af at udbyde aktiviteter til en polterabend. Prøv så vidt som muligt, at jeres aktiviteter ikke ligger for langt fra hinanden, så i skal bruge det meste af dagen på transport. I kan også prøve at finde nogle aktiviteter, der vil komme bag på bruden eller gommen. På den måde vil i kunne opretholde spændingen hele dagen, og bruden eller gommen vil få den bedste polterabend.

 

 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bryllup.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bryllup.dk