blog_image

Rådhus bryllup | Det vigtigste du skal vide om en borgerlig vielse

→ Læsetid: ca. 5 min.

Vielsen til et rådhus bryllup tager typisk ikke mere end 10 min., men det betyder ikke, at det ikke kan være romantisk. Nogle vælger et rådhusbryllup af praktiske årsager. Andre vælger det måske, fordi de simpelthen ikke gider et kirkebryllup. Det er også nemmere at få tilladelse til at blive gift ude foran rådhuset end det er foran kirken. Uanset hvad jeres grund er, kan i finde svaret på alt, hvad i skal vide om et rådhus bryllup lige her.

 

Få svaret på:

 

 

 

Hvad er prisen for en vielse på rådhuset?

Det vil være gratis for jer at blive gift på rådhuset. I kan tilmed blive gift i en anden kommune end jeres egen, uden at i skal betale noget for det. Det er først, hvis i ønsker, at en giftefoged kommer ud til jer, at det vil begynde at koste penge. Her svinger det meget i pris, da det er op til den enkelte kommune at afgøre dette. I Københavns kommune koster det op til 4.500 kroner, alt efter hvor langt fra rådhuset det er. Derimod er det gratis i andre kommuner som eks. Frederikssund kommune.

 

 

Hvordan foregår vielse på rådhus?

Inden jeres rådhus bryllup skal i udfylde en ægteskabserklæring, som i kan gøre via jeres kommunes hjemmeside. Denne ægteskabserklæring skal i printe ud, og sende retur til jeres kommune. Da der kan være lang ekspeditionstid, vil det være bedst, hvis i sender erklæringen ind ca. 6 uger før jeres rådhus bryllup.

Efter kommunen har behandlet jeres ægteskabserklæring, vil i få tilsendt en prøvelsesattest, der er gyldig i 4 måneder. Denne prøvelsesattest skal i aflevere til ham/hende, som skal vie jer på rådhuset. Derudover skal i finde to vidner, som kan bekræfte, at i er blevet viet efter reglerne. I kan vælge ikke at tage to vidner med, hvor det i stedet vil være to embedsfolk fra rådhuset, der er vidnerne.

Til selve vielsen vil det være en embedsmand eller -kvinde, og i nogle tilfælde kommunes borgmester, som vil foretage vielsen. Talen vil stort set være ens for alle brudepar, og i har ikke mulighed for at bestemme, hvad der bliver sagt.

Efter talen bliver i spurgt, om i vil tage den anden til ægtefælle, og i får mulighed for at udveksle ringe. Derefter bliver i erklæret for rette ægtefolk. Jer og jeres vidner skal til slut underskrive vielsesattesten, som i får udleveret efter. Selve ceremonien tager typisk ikke mere end 10 min.

 

 

Hvilke muligheder er der for en vielse i det fri?

I behøver ikke at blive viet på rådhuset, som til et normalt rådhus bryllup. I kan vælge at blive gift i en have, en park eller noget helt tredje. Der er som sådan ikke nogen regler for, hvor i kan blive viet henne. Det vil bare kræve lidt mere arbejde af jer.

I skal nemlig sørge for at finde den person, der må og vil vie jer udenfor rådhuset. Det kan enten være en embedsmand eller -kvinde fra rådhuset, eller det kan være fra nogle af de virksomheder, der tilbyder sådan en service.

 

Husk: I skal stadig få tilsendt jeres ægteskabserklæring fra kommunen, hvis i hyrer en virksomhed til at stå for ceremonien.

 

Det er også vigtigt, at i får tilladelse hos den rette myndighed, hvis i vil vies et offentligt sted. Det kan for eksempel være, at i skal have tilladelse fra slots- og ejendomsstyrelsen, hvis i vil giftes i en offentlig have eller park.

Som tidligere nævnt vil det koste lidt alt efter hvilken kommune, I bor i. Københavns kommune koster op til 4.500 kr., hvorimod det vil være gratis i andre kommuner. Københavns kommune tilbyder det, som de kalder for ”Vie i det fri”. Her kan i vælge imellem nogle bestemte steder og datoer, hvor i kan booke jer ind. Denne ydelse koster 950 kr.

 

I 2020 vil stederne og datoerne (indtil videre) være:

Kastellet d. 16 maj

Odd fellow palæet d. 30 maj

Cirkelbroen d. 13 juni

Biblotekshaven d. 20 juni og d. 25 juli

Amager strand d. 8 august

Reffen d. 15 august

Grønnegården d. 29 august

 

Der kan komme nye steder på løbende. Det eneste i skal gøre, er at betale de 950 kr. samtidig med, at i udfylder jeres ægteskabserklæring online.

 

 

Kan du få en kirkelig velsignelse efter rådhus bryllup?

Mange vælger at starte med at blive gift på rådhuset, og så senere hen i kirken, for at få velsignelsen. De fleste vælger denne løsning, for at have deres papirer i orden først. Det kan være, at de skal købe en bolig sammen, får deres første barn, eller en skal udsendes med militæret.

Nogle vælger at gøre det på denne måde, fordi de noget tid efter deres rådhus bryllup, har fundet ud af, at de godt kunne tænke sig den kirkelige velsignelse. Det kan være, at de dengang følte, at et rådhus bryllup var det rigtige for dem, men at de efterfølgende har ombestemt sig.

En kirkelig velsignelse foregår på næsten samme måde, som ved at kirkebryllup. Den største forskel er dog, at præsten ikke vil spørge jer, om i hver især vil tage den anden til ægtefælle. Dette har i gjort i forbindelse med jeres rådhus bryllup. I vil derimod svare ja til at elske og ære i medgang og modgang, indtil døden jer skiller.

I kan tilpasse den kirkelige velsignelse, så det ligner et kirkebryllup mest muligt. Eller i kan udelade tilspørgslen, hvor det mere vil ligne en gudstjeneste. Det er helt op til jer, hvordan i vil have den kirkelige velsignelse skal være. På samme måde som ved et kirkebryllup, kan i aftale med præsten, hvordan ceremonien skal være, og hvilke salmer der skal med.

Et rådhus bryllup er normalt en hurtigere proces, end hvis i ønsker et kirkebryllup. Det er en perfekt løsning, hvis i hurtigt vil have papirerne i orden, eller hvis i ikke er så meget til den kristelige tradition. I vil altid kunne få den kirkelige velsignelse efterfølgende, hvis i skulle ombestemme jer, eller hvis i fortrød, at i valgte et rådhus bryllup.

 

 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bryllup.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bryllup.dk