blog_image

Smoking vs jakkesæt | Guiden til altid at være perfekt klædt på

→ Læsetid: ca. 5 min.

 

Det kan være svært at finde ud af, hvad du skal have på, når valget er smoking vs jakkesæt. Er det et bryllup, eller en anden stor fest du skal til, vil du altid gerne gøre et godt indtryk. Derfor vil du også gerne se godt ud, når du ankommer til festen. Det er vigtigt, at du gør dig tanker om, om du gerne vil have en smoking eller et jakkesæt på. Derudover skal du undersøge, hvad invitationen siger, og tage udgangspunkt i det. Du må nemlig ikke gå imod dresscoden i invitationen. Du kan læse mere om, hvad du skal huske for at være den perfekte gæst, hvis du skal til et bryllup.

 

Få svaret på:

 

Hvad er en smoking?

Smokingen så dagens lys i slutningen af 1800-tallet, hvor den bestod af en sort jakke med spidst revers eller sjalskrave. Hertil bestod sættet af en vest, der enten var hvid, plisseret hvid eller en plisseret rød halvvest. Til at slutte sættet af havde de en hvid butterfly på. Det var først efter århundredeskiftet, at det blev normalt at have en sort vest og butterfly på.

Først i 1930’erne blev det moderne med en midnatsblå smoking, som et alternativt til den sorte smoking. Grunden til at denne bliver mere populær skyldes, at den blå er bedre og mere fremtræden i kunstig belysning end smokinger i stort stof.

I dag er det ikke længere et krav, at der er en vest til din smoking. Ønsker du ikke at have en vest på, kan du erstatte denne med, at du lukker din jakke i løbet af aftenen.

 

Hvilke smoking regler skal du huske?

Den vigtigste smokingregel er, at du ikke kan have den på før kl.17. Skal du til et bryllup, vil det kun være til festen om aften, at du kan have den på. Så ingen smoking i kirken.

Smokingen er tiltænkt helt specielle begivenheder som opera, bal eller galla. Står der f.eks. i din bryllupsinvitation, at dresscoden er gallapåklædning, så er der ingen vej udenom smokingen.

I sommerhalvåret vil smokingjakken være i lysere farvenuancer, men hvor det stadig vil være sorte smokingbukser. Hvis du har set James Bond, vil du vide, at den hvide smokingjakke er en klassiker. En smokingjakke vil typisk være hvid, sort eller midnats blå. Skjorten skal altid være hvid, ligesom bukserne og butterflyen altid skal være sort. Der er dog ikke nogle regler for, hvilken farve smoking jakken skal have, så længe man overholder resten af reglerne. Bare husk, at du ikke skal være mere iøjnefaldende end gommen.

 

Hvad er et jakkesæt?

Jakkesættet som vi kender i dag, blev moderne i midten af 1800-tallet i England. Jakkesættet går dog helt tilbage til 1600-tallet, da det blev indført ved lov, at adelen og de højere klasser skulle bære en sort vest i offentligheden. I starten af sin levetid var det mest ude ved vandet, og ude på landet, at mænd havde et jakkesæt på. Det var først efter 1. verdenskrig, at jakkesættet havde udkonkurreret diplomatfrakken som hverdagstøj i byen. 

 

Et jakkesæt eller en habit består typisk af 2 eller 3 stykker tøj i matchende farver. Det vil altid være jakke, bukser og så i nogle tilfælde en vest. Alt efter hvor formelt det du skal til er, kan du tilføje en butterfly eller et slips. Er arrangementet mindre formelt, kan du bare have åbenstående skjorte. Du kan vælge imellem en enkeltradet eller en dobbeltradet jakke. Altså om der skal være en eller 2 rækker med knapper.

 

Du kan bruge et jakkesæt til samtlige begivenheder. Det kan være alt fra det formelle til det uformelle. Du kan nemlig justere dit jakkesæt, så det passer perfekt ind.

 

Hvilke jakkesæt regler skal du huske?

Du har lidt flere valgmuligheder, når det kommer til et jakkesæt end en smoking. Ved en smoking er det ret bestemt, hvordan tingene skal være. Med et jakkesæt er det lidt mere løst. Der er dog nogle huskeregler, som du kan bruge, når du skal finde dit jakkesæt.

 

Du kan vælge stort set hvilken som helst farve og mønster, men skal du til et bryllup, bør du holde farverne til blå, sort eller grå. Du kan også vælge et jakkesæt, der er mønstret. Her kan det være nålestribet eller tern, som er de typiske mønstre indenfor jakkesæt. Du skal bare huske, ligesom med smokingen, at dit jakkesæt ikke må være mere iøjnefaldende end gommens. Det nytter ikke noget, at du er mere fremtræden på et billede end gommen på hans store dag. Det mest normale til et bryllup vil være et sort eller mørkeblåt jakkesæt og så med en hvid skjorte.

 

Dine sko og dit bælte skal passe sammen. Der er en tommelfingerregel, som siger, at alt læder skal have den samme farve. Det kan være brune sko, brunt bælte og så en brun rem til dit ur. Det brune læder passer bedst til det mørkeblå jakkesæt, hvor sorte sko og sort bælte fungerer med et gråt eller sort jakkesæt.

 

Det sidste du skal huske, når du skal have et jakkesæt på, er hvordan du lukker jakken. Når du skal lukke din jakke, er det kun den øverste knap, som du skal knappe. De fleste jakker har 1,2 eller 3 knapper. Er der kun en knap, giver det ret meget sig selv, hvilken man skal knappe. En jakke med to knapper er det kun den øverste, hvor det er den midterste knap, når der er 3 knapper. Er der 3 knapper, kan du også vælge at knappe den øverste, men som udgangspunkt er det kun den midterste.

 

Når dit valg er mellem at skulle have et jakkesæt eller en smoking på, så skal du spørge dig selv om, hvad anledningen er. Det kan være, at der står præcist, hvad du skal have på i invitationen. Hvis du skal have en smoking på, vil det med sikkerhed stå i invitationen. Ellers bør du gå med det sikre valg, og tage et jakkesæt på. Alt efter hvad du skal til, vil du kunne gøre jakkesættet mere eller mindre formelt. Det er blevet nævnt flere gange, men det er så utrolig vigtigt, at din smoking eller jakkesæt ikke er finere end gommens. Så husk virkelig på det, når valget er smoking vs jakkesæt.

 

 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bryllup.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bryllup.dk