blog_image

Toastmaster til bryllup | Sådan bliver du den bedste toastmaster

→ Læsetid: ca. 6 min.

 

Til at starte med skal det siges, at det er en utrolig stor ære at blive spurgt om man vil være toastmaster til et bryllup. Du skal derfor være rigtig glad for, at brudeparret udvalgt dig til at være toastmaster. Det at være toastmaster indebærer nemlig en masse forskellige opgaver, som betyder meget for festens forløb. Disse vil blive uddybet i de kommende afsnit.

Få svaret på:

 

 

Hvad er en toastmaster?

Definitionen på en toastmaster er en person, som har ansvaret for forløbet af en begivenhed. Det er af den grund toastmasterens ansvar, at aftenen forløber så roligt som muligt Det er derfor toastmasterens opgave at stå for de uforudsete problemer, der skulle opstå. Som toastmaster til et bryllup skal du stå for følgende:

 • Tage imod gæsterne

 • Byde alle velkommen

 • Holde styr på talerne

 • Hvordan bryllupskagen skal skæres

 • Hvornår brudeparrets dans skal være.

Der er nok at se til som toastmaster, og det er ikke alle der har hvad der skal til.  Derfor kan du være beæret over, at netop du er blevet valgt af brudeparret.

 

Hvem bliver valgt som toastmaster?

Det er som sagt ikke alle der kan være toastmaster. Det kræver en del. Du skal være klar på, hvad det kræver, inden du siger ja. Du er blevet valgt, fordi brudeparret synes, at du har de rigtige kompetencer. Når man vælger en toastmaster, er det som regel en der indeholder følgende:

 • Du skal være udadvendt

Du skal være utrolig imødekommende overfor gæsterne, køkkenpersonalet osv.

Du skal som toastmaster også tale foran alle gæsterne, hvilket kræver at du er åben, og har mod på at holde forskellige taler i løbet af aftenen.

 • Du skal være sjov

De fleste vælger en toastmaster, som brudeparret synes er sjov, eller generelt er en god entertainer. Det er ikke et krav, at toastmasteren leverer sjove indslag. Du må af den grund ikke føle dig presset til at have det med, hvis det ikke ligger til dig. Du kan gøre det på utrolig mange måder, og det at lave små indslag er kun en måde at være toastmaster på.

 • Du skal være struktureret

Den vigtigste egenskab hos en toastmaster er struktur. Der er mange ting, du skal holde styr på i løbet af dagen. Du skal derfor have et godt overblik, og have forberedt dig på dagens forløb. Det hjælper også brudeparret og gæsterne, at der er en toastmaster, som har struktureret aftenen godt. Så kan alle slappe af og nyde aftenen.

 

Hvilke opgaver har en toastmaster?

Du har allerede fået et lille indblik i, hvad det overordnet indebærer at være toastmaster til et bryllup, men lad os gå lidt i dybden. Du får lige et overblik over, hvilke opgaver du har i løbet af dagen foruden at holde tidsplanen:

 • Tage imod gæsterne

Din første opgave på dagen er, at du skal tage imod gæsterne ved kirken. Her skal du sørge for, at de rigtige sidder helt fremme. Du skal også hjælpe med, at venner og familie sidder på den rigtige side afhængig af hvem de kender.

Det er det samme du skal gøre, når i kommer frem til festlokalet. Her skal du først byde gæsterne velkommen, og tilbyde dem en velkomstdrink. Herefter kan du informere dem om, hvor de kan hænge overtøjet, og hvor de kan finde toiletterne.

 • Hjælpe folk

Når alle gæsterne så er ankommet til festlokalet, skal du igen hjælpe folk på plads. Det er ikke altid, at folk kan finde deres plads, og nogle bliver måske i tvivl om bordkortene. Her skal du bare hjælpe med, at alle ender på den rigtige plads ud fra brudeparrets fordeling.

 • Holde en velkomsttale

Efter alle har sat sig til bords, er det tid til din velkomsttale. Velkomsttalen er en vigtig del af din rolle som toastmaster, og den har derfor fået sit eget afsnit. Du kan læse mere om, hvad dette indebærer i afsnittet ”Sådan holder du en velkomsttale som toastmaster”

 • Holde styr på talerækkefølgen

I løbet af aftenen skal du stå for, at både taler og sange ikke overskrider tiden. Du skal derfor koordinere med køkkenet, så du kan få lagt en tidsplan over, hvem der skal tale og hvornår. 

OBS! Det er vigtigt, at du indlægger pauser til toiletbesøg og servering.

 • Stå for hvordan bryllupskagen skal skæres

Når middagen og talerne er overstået, er det tid til, at kagen skal skæres. Her skal du som toastmaster stå for, hvordan den skal skæres.

 • Stå for hvornår brudevalsen skal være

Til sidst skal du stå for at bestemme, hvornår brudevalsen skal danses. Du er med til at få samlet folk rundt om brudeparret, så den kan starte. Igennem hele planlægningen skal du sørge for at brudevalsen, traditionen tro, starter inden kl. 24.

Sådan holder du velkomsttale som toastmaster

Der er som sådan ikke noget krav om, at du holder en lang tale om dit forhold til brudeparret. Skulle du have lyst til at holde en tale til brudeparret anbefales det, at du venter til din afsluttende tale, som du holder, når alle har været igennem. 

Du kan også læse Guiden til den perfekte tale”.

I dette punkt vil der blive fokuseret på din velkomsttale, som du holder, når værten har budt alle velkommen og introduceret dig. Efter det vil du holde en tale, hvor det anbefales, at du kommer ind på følgende:

 • Tak for rollen som toastmaster

Det er god stil, når værten har overladt aftenen til dig, at du takker brudeparret for at de har valgt dig. Derudover kan du hurtigt fortælle din relation til brudeparret.

 • Praktisk information

Her skal du fortælle lidt om, hvad der kommer til at ske i løbet af aftenen, hvem der skal holde tale, menuen, drikkevarer osv.

 • Geninformerer at alle taler og sange skal forbi dig først

Det er vigtigt at du understreger, at alle der vil holde en tale eller har forberedt en sang, kommer forbi dig inden. Ellers kan du risikere, at folk bare slår på glasset, når de lige har lyst.

 

Hvilken talerækkefølge er der til et bryllup?

Inden selve dagen kan du bede brudeparret om, at de enten på invitationen eller i en mail giver dine kontaktoplysninger. På den måde kan folk skrive til dig, hvis de har en tale eller en sang. Når alle så har gjort det, er det nemmere for dig at lave en tidsplan for, hvem der taler og hvornår. Når du er toastmaster til et bryllup, er det din fornemste opgave at have en god rækkefølge.

Der vil højst sandsynligt komme nogen til dig på dagen, som også kunne tænke sig at holde en tale. Her skal du afgøre om der er tid til det, og hvis det er begrænset med tid, om de så er ”vigtige” nok. Der er nemlig en klassisk talerække for, hvem der taler og hvornår. Skulle det være brudens far, som først kommer på dagen, så skal han selvfølgelig presses ind.

Den klassiske talerække er:

 1. Brudens far

 2. Brudgommen

 3. Forloveren

 4. Brudgommens far

 5. Bruden

Herefter er talerækken fri, og det er op til dig som toastmaster, hvordan du vil fordele talerne. Du som toastmaster skal bare slutte af, når alle med en tale har været oppe.

Det er blevet nævnt før, men husk at indlægge pauser imellem talerne. Folk skal have tid til at komme på toilettet, og køkkenet skal servere maden uden, at den bliver kold.

Du kan sagtens afvise folk, hvis det bliver for presset med tid, og især hvis folk først meddeler det på dagen. Det er helt op til dig, og brudeparret har tillid til, at du nok skal være den bedste toastmaster til deres bryllup.

 

 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-bryllup.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-bryllup.dk